Els fets més destacats de l'any

28/01/2016
09/03/2016
27/04/2016
26/05/2016
21/07/2016
30/11/2016

 

 

 

S'ha fet una breu selecció de les notícies més destacades d'aquest any 2016. Si és del vostre interès, trobareu totes les notícies publicades en aquest enllaç a la nostra web.

 


28/01/2016

Alumnes de Can Barriga fan spinning

El gimnàs 7 de fitness de Bufalà ens ha ofert la possibilitat que un grup d’alumnes de Can Barriga pugui gaudir d’una sessió al mes de l’activitat d’spinning (bicicletes estàtiques) amb un monitor, de manera totalment gratuïta.
Tenim, doncs, un grup de 7 alumnes de secundària que, un dimecres al mes, d’11 h a 12 h, fa l’activitat d’spinning al gimnàs 7 de fitness. El desplaçament el fan a peu, ja que el gimnàs està a prop de l’escola.

Des de l’escola estem molt contents que aquests alumnes puguin gaudir d’una activitat física diferent de les que els podem oferir des de l’escola, i a més que ho puguin fer en un entorn més normalitzat.

 


09/03/2016

Experiència pilot del Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç (CDIAP-IMSP) a la Unitat Neonatal de l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona

Durant 5 anys (2007-2013), s’ha realitzat una experiència pilot a la Unitat Neonatal, utilitzant la metodologia de treball “Acsent Organitzacions”. Experiència que ha estat dirigida per la Sra. Carmen Amorós A., autora d’aquesta metodologia, i realitzada per Fina Martínez i Dolors Valls, professionals del CDIAP.

El CDIAP col·labora des de l’any 1988 amb l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol (HGTiP) en el “Programa de seguiment de nadons d’alt risc”. Arran d’aquesta col·laboració el Cap de la Unitat Neonatal va sol·licitar ampliar aquesta col·laboració a la Unitat de Neonats.

El Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç de l’IMSP és un centre d’atenció als infants amb trastorns en el seu desenvolupament o amb risc de patir-los, des del moment de la concepció i, com a màxim, fins que compleixin sis anys, i a llurs famílies. Es prioritza l’atenció als infants de menys de tres anys i als infants amb afectació greu, d’acord amb el criteri clínic dels professionals del CDIAP. Aquesta atenció es fa des de diferents àmbits, com ara el familiar, el sanitari, l’educatiu, el social i altres, per procurar un tractament global, integrat i coordinat.

Podeu veure la valoració d’aquesta experiència en el document annex fet per: Núria Eixarch, Fina Martínez i Dolors Valls (professionals del CDIAP) i Carmen Amorós A. (directora tècnica de l’experiència).

 

27/04/2016

Premiat un poster presentat a les Jornades Nacionals de Patologia Dual

El passat 15 d’abril, es va presentar a les Jornades Nacionals de Patologia Dual, celebrades a Madrid, el pòster realitzat per professionals de Recinte Torribera, Hospital Municipal de Badalona, i Centre de Salut Mental d’Adults 1 i Centre de drogodependències Delta de l’Institut Municipal de Serveis Personals de Badalona, titulat:
Utilización de fármacos en salud mental y adicciones, en condiciones diferentes a las autorizadas

El pòster va ser seleccionat com un dels millors de les Jornades, rebent finalment el 2n premi. El premi va ser recollit per la Dra. Hurtado (R. Torribera) Parc de Salut Mar.

El pòster recull part del treball realitzat els anys 2013-2015, per tal d’elaborar una guia clínica per la correcta utilització de fàrmacs fora d’indicació, en trastorns mentals i addiccions. Al grup de treball vàrem participar psiquiatres i metges de les institucions esmentades, farmacèutics i M. Rodriguez de la direcció de farmàcia del CatSalut.

Informació facilitada per V. Ollés - CSMA1

 

26/05/2016

El CDIAP rep la visita dels responsables del Centre Shevtsova de Moscou, centre de referència en rehabilitació de la ciutat de Moscou

El passat 9 de maig del 2016 el Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç (CDIAP) va rebre la visita de les responsables del Centre Shevtsova de Moscou.

Aquesta visita va ser sol•licitada des de l'Institut Guttmann, que rep, regularment, visites de centres de neurorehabilitació internacionals interessats a conèixer la seva feina. En aquesta ocasió concreta, les necessitats d'aquest grup, els van fer pensar que potser seria molt oportú ensenyar com a Catalunya, a través de la feina de centres com el nostre, es dóna atenció i suport, des de l'etapa més precoç, a les famílies i els nens que mostren una afectació neurològica durant els primers anys de la seva vida.

El Centre Shevtsova és un centre de rehabilitació referent a la ciutat de Moscou, i des de fa un any atenen també a nens d’1,5 a 3 anys, com a experiència pilot.

A la visita van estar presents per part de l’Institut Guttmann:
- Dr. Josep Medina, cap de rehabilitació funcional
- Sra. Raquel Lezcano, cap de Rehabilitació infantil

Per part del Centre Shevtosova:
- Dra. Svetlana Volovets, directora del Centre
- Valentina Zhantyk, directora médica
- Tatiana Sednekova, cap fisioterapia
- Anna Zhitnikova, cap de Servei de Rehabilitació Infantil
Acompanyades de la Sra. Olga Solovieva, directora de Barcelona Medical Consulting, que va fer de mediadora en aquesta visita.

I per part del CDIAP:
- Agustín Martínez, director en funcions del CDIAP
- Núria Eixarch, coordinadora CDIAP
- Trinidad Burgueño, fisioterapeuta CDIAP
- Maria del Puy Lezcano, fisioterapeuta CDIAP

Vàrem fer una presentació de l'atenció precoç a Catalunya a escala general i ens vàrem centrar en el treball que es realitza en el nostre CDIAP. Les responsables del Centre Shevtosa van estar molt interessades a saber tant el funcionament en l'àmbit organitzatiu, com econòmic i sobre tot tècnic, pel que la visita es va allargar més del previst.
Tant l'Institut Guttmann com el Centre Shevtsova ens han fet arribar el seu agraïment per l'atenció rebuda i l'intercanvi tècnic que van poder fer.

Informació facilitada per Núria Eixarch - Coordinadora CDIAP

 

21/07/2016

Programa de suport del CSMA1 a les ABS per reduir el consum de Benzodiacepines

El CSMA 1 iniciarà el pròxim mes de setembre un Programa de suport a les ABS del seu sector per la reducció del consum de Benzodiacepines. Segons un estudi del “Ministerio de Salud” un 17% de la població general consumeix fàrmacs d'aquest grup.

Les benzodiacepines estan indicades principalment per tractar l'ansietat o els problemes de la son, però el seu consum a llarg termini provoca greus problemes de deteriorament cognitiu i funcional, a més de generar addicció. A més d'això, el 56% es recepta a persones majors de 65 anys i un 25% a majors de 80 anys, el que multiplica de forma considerable el risc de caigudes amb resultat de traumatismes amb repercussions importants.

Segons aquest mateix estudi la prescripció de les benzodiacepines es realitza principalment (en quasi un 80%) pels metges d’atenció primària. Enguany la reducció de la prescripció de benzodiacepines ha estat incorporada com a objectiu del CatSalut.

Per aquest motiu el CSMA1 ha preparat diverses accions formatives i de suport tècnic que s’emmarquen dins el Programa de Suport a la Primària i que estan adreçades a col·laborar amb els metges d’atenció primària en la reducció del consum de benzodiacepines al sector de Badalona 1.

 

30/11/2016

El passat dijous 10 de novembre es va celebrar la 4a Jornada IMSP, 35è aniversari del CDIAP: “Afavorint vincles”

La benvinguda a càrrec de la Sra. Anna Soler, gerent de l’IMSP, una primera presentació del recorregut del CDIAP des dels seus inicis, l’any 1981, que va presentar la Marta Padrós, on ens va explicar els tres eixos fonamentals del CDIAP: Prevenció, detecció i atenció de les dificultats en el desenvolupament dels nens en edats molt primerenques.
La inauguració va ser a càrrec del Sr. Francesc Ribot, vicepresident de l’IMSP i la Sra. Dolors Sabater, alcaldessa de Badalona.
La jornada es va organitzar entorn del tema de la vinculació emocional, com a eix de la tasca que es realitza al CDIAP i que engloba tot el treball de l’atenció precoç.

En una primera part, Núria Eixarch, coordinadora del CDIAP, va explicar com es desenvoluparia la Jornada, i com es treballa des del CDIAP la vinculació pares/nens i família/CDIAP.

La ponència “La criança com a fonament de la salut mental”
a càrrec del Dr. Guillem Salvador, psiquiatre i psicoterapeuta, va fer-nos reflexionar sobre la visió global del nen i la seva família, els primers vincles on el nen necessita un referent disponible, estable i atent, el nen necessita ser entès i que cada nen té un tempo que s’ha de respectar. Tot això, contraposat a la vida moderna, la societat actual que no facilita disposar del temps per dedicar a la criança.
Durant el temps de descans els alumnes de l’escola Maregassa ens van oferir un refrigeri, també va ser el temps de poder compartir amb els assistents.

La primera taula: Teixint vinculacions: el treball en xarxa.
Va ser el reflex de la complexitat de les situacions que s’atenen al CDIAP, la visualització del treball en xarxa. Hi eren representats tots els serveis que participen en l’atenció d’una família: CDIAP, Serveis Socials, EAP, EAIA, CAS DELTA, CSMA2. Cada ponent ens va explicar quina ha estat la seva vivència en aquest treball en xarxa, les dificultats i també els beneficis que aquest treball ha suposat tant per la família com per als serveis.

La segona taula: Les primeres vinculacions:
projectes de prevenció, en aquesta eren representats els diferents serveis d’atenció primària que en aquests moment estan col·laborant amb el CDIAP:ABS de Nova Lloreda, Escoles Bressol Municipals, Hospital Germans Trias i Pujol. Els ponents ens van explicar com afavoreixen i acompanyen a les famílies.
A la cloenda es va presentar un vídeo de recull de diferents activitats d’atenció directa que es realitzen al CDIAP.

La jornada va comptar amb l’assistència de 160 professionals de la ciutat i d’altres CDIAP d’arreu de Catalunya.