Formació en salut mental pels professionals de l’EAIA
A partir de les coordinacions bimestrals entre l’EAIA i el CSMA1, els professionals de l’EAIA van detectar la necessitat de millorar el coneixement de les problemàtiques derivades de les patologies mentals i el seu abordatge per part de la xarxa especialitzada social i sanitària.
A partir d’aquest pressupòsit bàsic, ambdós centres, a través dels responsables d’aquestes coordinacions intercentres, els treballadors socials Laura Pérez i Pedro Sánchez, acorden les línies bàsiques d’un Programa de formació que contempla aquests objectius:
- Millorar el coneixement i les competències dels professionals de l’EAIA en l’atenció a les problemàtiques relatives a la salut mental. - Millorar la coordinació de l’EAIA i el CSMA1. - Millorar l’atenció dels usuaris/pacients compartits per l’EAIA i el CSMA1 - Optimitzar els recursos assistencials de l’EAIA i del CSMA1.
Els continguts es van treballar el darrer trimestre de 2013 per part dels professionals del CSMA1 que posteriorment van impartir la formació: la Dra. Petra Gento i el treballador social Pedro Sánchez.
La formació es va impartir entre els mesos de gener i abril d’aquest any 2014.
El programa de la formació, s’organitzà en quatre blocs amb els següents continguts:
– Introducció a la salut mental i trastorns psicòtics – Xarxa d’atenció i trastorns afectius – Programes especials d’atenció i trastorns de personalitat – Taller de casos clínics i trastorns d’ansietat
Es va elaborar un dossier de continguts que ha servit per facilitar el seguiment de les sessions i que també podrà ser emprat en altres iniciatives formatives orientades a ampliar el coneixement de la salut mental i les habilitats dels professionals socials pel seu abordatge, contemplant la elevada complexitat i l’especialització que requereix l’atenció social i psicosocial de la salut mental.
Un cop finalitzada la formació es va valorar a través d’uns qüestionaris l’apreciació dels participants sobre la consecució dels objectius, els continguts treballats i la proposta metodològica.
El resultat de la valoració global de la formació va ser de 9,34, puntuació que la situa en un nivell d’excel·lència. Les valoracions parcials van superar els 9 punts: consecució dels objectius 9,18; qualitat i adequació dels continguts 9,34 i metodologia de la formació 9,5.
Informació facilitada per Pedro Sánchez, treballador social del Centre de Salut Mental d’Adults 1, de l’IMSP. |