Dimecres, dijous i divendres de la primera setmana de novembre, jutges en període de pràctiques a l’Escola Judicial que el “Consejo General del Poder Judicial” té a Vallvidrera, van estar a l’EAIA, al Centre Delta i al Bus inter municipal de Metadona (BIM). També, als equips territorials de Serveis Socials i a la Guàrdia Urbana.
És el tercer any que els jutges fan aquestes petites estades a serveis de Badalona. El novembre de l’any passat, els responsables de l’Escola valoraven la utilitat de les mateixes i posaven de relleu allò que més els interessava. Volien que els “equips professionals afavorissin al màxim una bona integració dels jutges en les activitats quotidianes de cada servei”.
Això és el que els professionals del Delta i el Bus van garantir. En el transcurs dels tres dies, els jutges tingueren l’oportunitat de saludar i conversar amb tots ells. En especial, volgueren conèixer el paper del centre i es van interessar pels diferents tractaments que es duen a terme en funció de les substàncies que consumeixen les persones que atenen. Així mateix, també van estar presents a diferents entrevistes, tant al centre com a les Àrees Bàsiques de Salut (ABS). Per altra banda, cada un dels tres jutges en pràctiques pogueren estar junts amb els professionals que dispensen metadona al Delta i a les quatre parades del Bus. Al final, si bé la direcció del centre procurà la seva assistència a diferents tallers que es realitzen a la ciutat amb persones que continuen consumint, els horaris dels mateixos, ho impediren. Tot i així se’ls oferí la possibilitat d’assistir-hi quan puguin coincidir les agendes.
Pel que fa a l’EAIA, els tres jutges van poder assistir a entrevistes programades amb famílies en els locals del servei. Així mateix, la direcció del centre va organitzar la seva participació en reunions tècniques amb altres professionals de la xarxa. La que se celebrà amb tècnics de l’equip funcional d’infància (EFI 10) de la Direcció General d’Atenció a la Infància i Adolescència (DGAIA) o la reunió de coordinació amb el Centre de Salut Mental Infanto juvenil Joan Obiols, en foren un exemple. També assistiren a una reunió interprofessional, a l’Hospital Germans Trias i Pujol i una altra amb el tutor d’un menor tutelat, a l’Institut d’Ensenyament Secundari Enric Borràs. Per últim, van tenir l’oportunitat de visitar el CRAE Pere IV (centre residencia d’acció educativa), de Mataró, i ser presents en una entrevista amb uns menors acollits en aquest centre.
Aquests dies van ser valorats per uns i altres com un enriquiment mutu. Conèixer les diferents problemàtiques que es troben i els diferents abordatges, en funció del paper de cada u, va permetre una millor comprensió de la tasca de l’altre i, segur, una més gran facilitat per treballar plegats, quan faci falta.
|