El passat dimecres 8 de febrer les professionals que han dut a terme dos projectes d’innovació van presentar la seva memòria a la Comissió de valoració i seguiment dels Projectes d’Innovació de Salut Mental, Addiccions i Infància.
Una de les memòries presentades fou la corresponent al projecte anomenat “Activitat de teràpia aquàtica”. Amb el suport d’una filmació, les fisioterapeutes del CDIAP Trini Burgueño i Susana Trallero, que l’havien desplegat en el transcurs dels mesos d’abril, maig i juny del 2011, van explicar la valoració del mateix. La Núria Eixarch, coordinadora del centre, assistí també a la presentació.
Vuit nens i nenes, d’entre 0 i 3 anys, i tres, d’entre 3 anys i 5, foren qui van participar en el projecte. La majoria, diagnosticats de paràlisis cerebral i d’altres, de paràlisis braquial, espina bífida, hipotonia generalitzada, síndrome de West, retard global i alteracions cromosòmiques. Amb cada nen van realitzar dotze sessions a la piscina.
Havien definit de manera precisa els objectius. També quins mètodes i eines de valoració emprarien. En la sessió amb els membres de la comissió van desgranar allò que, segons els seu parer, havien aconseguit i allò que no. Van informar de les valoracions fetes pels pares i van plantejar la seva proposta.
En essència, aquesta consisteix en incorporar aquesta metodologia de tractament en els plans individuals de determinats nens i nenes atesos al CDIAP i sotmetre’ls a revisió periòdica. En definitiva, incorporar aquesta teràpia dintre l’atenció fisioterapèutica que ofereix el centre.
L’altre memòria fou presentada per la Mònica Castillo, treballadora social del Centre de Dia Bétula. Excusà l’assistència de l’Alícia Ruzafa, auxiliar tècnica especialista sanitària, que havia col•laborat activament en la seva realització. També fou acompanyada pel seu director, Rafel Clusa.
“El Banc del Temps: intercanvi de temps per temps” es desenvolupà com a projecte del 2010 i els bons resultats obtinguts van motivar que s’incorporés com una activitat més del servei. Els professionals constataren que hi havia moltes persones que feien activitats conjuntes, però en canvi, no interaccionaven entre ells. Cada vegada, estaven més enganxats al centre i els costava molt fer activitats fora.
Els resultats han demostrat que són persones amb capacitat de donar i rebre. Els que participen en el programa han dit que els millora l’autoestima. Uns i altres han vist que són capaços de realitzar activitats conjuntes fora del servei. Són pioners i no es coneix cap altre centre de dia per a persones amb malaltia mental que realitzi un projecte semblant.
A partir del Banc del Temps, els professionals i alguns dels que hi participen tenen el propòsit de crear una associació gestionada pels propis usuaris. Per això, cal que un nucli de persones liderin la seva creació i el seu creixement.
Els membres de la comissió van agrair a les professionals que volguessin compartir i ampliar, amb la seva presència, els resultats obtinguts.
També preveuen tractar en la propera sessió de la comissió que es realitzarà el proper 14 de març, diferents propostes amb l’objecte de divulgar, entre els professionals i usuaris de l’IMSP, el coneixement d’aquestes experiències. |