Els dies 15 i 16 de maig de 2014, es va celebrar a Barcelona la vuitena edició del Congrés de Salut Mental i Atenció Primària, sota el lema “Coincidències i divergències: integrant mirades” organitzades per la CAMFIC, Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària.
El Dr. Jordi Marfà, psiquiatre i director dels Centres de Salut Mental d’Adults de l’IMSP i la Dra. Carolina Roser, metgessa de família del Centre d’Atenció Primària Dr. Barraquer de Sant Adrià, i membre també del comitè organitzador del Congrés, van presentar la ponència: “Fent pinya, fem xarxa. Importància de la dinàmica grupal en les relacions i la tasca dels professionals”.
Mostraven com la qualitat de les relacions que s’estableixen entre els professionals que treballen en el marc d’un grup o d’un equip poden ser determinants en el resultat de la tasca a desenvolupar.
Es van basar en tres experiències satisfactòries de relació entre Salut Mental i Atenció Primària del territori de Badalona - Sant Adrià del Besòs i van determinar quins són els factors afavoridors comuns a totes tres.
Un dels aspectes més importants de la dinàmica grupal i que repercuteix sobre la tasca del grup és la cohesió grupal. Aquesta no és una qualitat constant i alhora depèn de diferents factors que cal que convergeixin com són el tipus de lideratge, el temps que els integrants del grup passen junts, la composició del grup, el grau de satisfacció de les expectatives individuals i l’efectivitat del grup, entre d’altres aspectes.
Aquestes circumstàncies que es donen en les experiències que van exposar, van ser de gran interès per les persones assistents al Congrés, tal com va quedar palès en les intervencions posteriors a la presentació. |