Havent observat que l’edat de la gran majoria dels professionals de les escoles és igual o superior als 50 anys, des de l’àmbit de Prevenció de Riscos Laborals de l’IMSP, juntament amb la Mancomunitat Sanitària de Prevenció, vam organitzar un taller els dies 2 i 4 de setembre a l’escola Llevant, i dues actuacions més endavant per compartir els compromisos i les conclusions.
Hi han participat professionals de les escoles Llevant, Can Barriga i Maregassa de forma voluntària.
Els objectius d’aquest taller són:
- Treballar conjuntament i de forma apreciativa la presa de consciència dels factors de risc laboral, causats per una edat igual o superior als 50 anys. - Identificar els nostres potencials. - Promoure la creació d’actuacions, recomanacions i actituds de millora que minimitzin i/o previnguin possibles efectes en la salut dels treballadors, l’equip, l’escola i l’organització.
Hem escollit un taller apreciatiu com a metodologia de treball, perquè permet treballar la creativitat, la recerca conjunta i el treball en equip a partir de l’apreciació de tot allò que hem viscut al llarg de la nostra vida laboral. Volem crear una visió de futur amb fonaments del nostre passat.
La primera sessió va començar amb una introducció a càrrec del doctor Àlex Guerrero, Metge especialista en medicina de treball de la Unitat de Salut Laboral, de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, ubicat a l’Hospital de Badalona.
Aquesta introducció va ressaltar tots aquells aspectes que amb el pas del temps pateixen modificacions, però també tots aquells que són positius i cal tenir en compte per avançar.
Després, els participants van formar parelles, intentant que fossin de diferents escoles i entrevistant-se mútuament. Amb la informació recollida es van fer tres grups de treball que van desenvolupar els temes proposats durant aquesta sessió i la de l’endemà. Es van recollir tres manifestos amb tots aquells elements que volem en un futur pròxim en les nostres escoles i en la nostra feina.
Compromís de continuïtat: una vegada acabades les dues sessions del taller, els organitzadors farem una devolució a cada claustre amb tot el material endreçat i sintetitzat. Es lliurarà un manifest a cada claustre amb les instruccions per continuar el treball.
Abans d’acabar el trimestre, tornarem a fer una sessió conjunta (amb els participants de les tres escoles) per extreure les conclusions i realitzar les actuacions pertinents.
Informació facilitada per Pilar Folch, coordinadora de riscos laborals de les escoles de l’IMSP. |