Els professionals de treball social del Centre de Salut Mental d’Adults 1 (CSMA1) i del Centre Delta, juntament amb els Serveis Socials de la zona Centre de l’Ajuntament de Badalona, han creat un projecte d’intervenció conjunta amb pacients complexos.
Aquesta iniciativa parteix, d’una banda, del treball realitzat pel Grup d’Acció Comunitària (GAC), on participen tots tres serveis i que està treballant, a la zona centre de Badalona, la millora de la qualitat de l’atenció i l’optimització dels recursos, sobre la base de l’enfortiment de la xarxa comunitària de treball social i sociosanitari i la implementació d’estratègies de cooperació interserveis; i d’altra banda, en l’evidència de la complexitat dels casos compartits, en especial aquells, que presenten patologia dual sobre els que existeix una amplíssima bibliografia que parla, entre d’altres, del seu pitjor pronòstic i de la major dificultat del seu maneig que sovint posa a prova la coordinació dels serveis que hi intervenen.
Els autors del projecte: els treballadors socials M. Carmen Martínez, del Centre Delta; Pedro Sánchez, del CSMA1 i Juanjo López, de l’Equip Bàsic d’Atenció Social 1 (SBAS1) de la zona centre de Badalona, van crear un grup de treball i coordinació a la segona meitat de 2014 que, entre d’altres objectius, es va plantejar millorar les estratègies d’abordatge conjunt de les situacions més complexes.
Aquestes intervencions compartides suposen la realització de Plans d’Intervenció Unificats acordats amb l’usuari que han de servir per millorar la qualitat de l’atenció, abordar-la des d’una perspectiva integral i fomentar la responsabilitat compartida dels professionals i la implicació de l’usuari en el seu procés d’ajuda.
Des del passat mes de maig els professionals treballen en la proposta dels primers usuaris amb els que aviat s’implementarà la nova metodologia de treball compartit. Es preveu fer una avaluació dels resultats obtinguts amb tots els casos treballats al novembre de 2016 i elaborar una memòria on es farà constar el nombre de casos atesos, els percentatges de consecució dels objectius i la situació dels casos en curs, així com una valoració qualitativa dels professionals que han participat. Amb tot això, es valorarà també la possibilitat de mantenir el projecte. |